مقالات و کتاب‌های بی‌شماری به بازاریابی محتوایی پرداخته‌اند شاید این روزها بیش از هر چیز این ترکیب را بشنویم و برایمان این سؤال پیش بیایید که بازاریابی محتوایی دقیقاً چیست؟

یکی از بهترین افرادی که در این مورد می‌تواند نظر بدهد آقای جو پولیتزی نخستین مروج بازاریابی محتوایی است و استفاده از واژه «محتوا» را در سال 2001 آغاز کرد و به نویی پدر علم بازاریابی محتوایی است او در کتاب قدرت محتوای خود تعاریف مختلفی از بازاریابی محتوایی را ارائه می‌دهد؛ اما به نظر یکی از این تعاریف بسیار جالب‌توجه‌تر است که می‌گوید:

" بازاریابی و تبلیغات سنتی این است که به دنیا بگویید که برترین برند بازارید و بازاریابی محتوایی این است که به دنیا نشان بدهید که برترین برند هستید".

joe pulizzi - جو پولییزی

درواقع او بازاریابی محتوایی را به معنای مالکیت رسانه می‌داند و نه اجاره‌ی آن.ما در بازاریابی محتوایی به منظور تغییر و یا تقویت رفتار مصرف‌کننده به‌وسیله تولید و گردآوری مستمر محتوا فرایندهای بازاریابی خاصی را دنبال می‌کنیم که به زبان ساده فروش محصولات و یا خدمات خود را افزایش دهیم.

 

بگذارید تا یک حقیقت دردناک را باهم در میان بگذاریم: مشتریانمان به ما، محصولات و یا خدماتمان اهمیتی نمی‌دهند. آنها به خودشان خواسته‌هایشان و نیازهایشان اهمیت می‌دهند پس باید هدف ما در بازاریابی محتوایی این باشد که محتوایی را که مشتریان شیفته آن هستند تولید و منتشر کنیم.

درواقع تولید و انتشار محتوا به یک اندازه اهمیت دارد و باید همان قدر که در تولید محتوای باکیفیت و مؤثر دقت داریم به انتشار آن نیز توجه داشته باشیم تا محتوایی که تولید کردیم را در حداکثر حالت بهینه در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.

اما پیش از آنکه درباره تولید محتوا و محتوایی که باید تولید کنیم صحبت کنیم لازم است با انواع گونه‌های محتوا دقیق‌تر آشنا شویم.

انواع محتوا

  1. محتوای فایلی: هرگونه محتوا که در قالب یک فایل در اختیار مخاطب قرار می‌گیرد.
  2.  محتوای متنی: محتواهایی که به‌صورت متن‌های نوشتاری خواه چاپ شده و یا مجازی در قالب مقالات صفحات مجازی در اختیار مخاطب قرار می‌گیرد و در حال حاضر بیشترین تأثیر را در رتبه‌بندی موتورهای جست‌وجو دارد (در این مورد در قسمت مربوط به طراحی سایت بیشتر توضیح خواهم داد).
  3. محتوای صوتی: هرگونه محتوایی که قابل شنیدن باشد مانند: صوت سخنرانی، پادکست و هرگونه محتوای شنیداری دیگر که در سال‌های اخیر رشد فراوانی داشته‌اند و معتقدم باتوجه‌به افزایش مشغله مخاطبان و سرعت یافتن بیشتر زندگی ماشینی پتانسیل فراوانی برای جلب‌توجه مخاطبان خواهد داشت.
  4. محتوای تصویری: اطلاعاتی که در قالب یک تصویر و یا طرح‌های گرافیکی در اختیار مخاطب قرار می‌گیرند و معمولاً با فرمت‌هایی همچون: jpg , png و یا gif ذخیره می‌شوند مانند: اینفوگرافی‌ها و یا پست‌های دنباله‌دار (کاروسل) در صفحات مجازی مخصوصاً اینستاگرام و … .
  5. محتوای ویدئی: در حال حاضر محبوب‌ترین و پرمخاطب‌ترین نوع محتوا برای تحت‌تأثیر قراردادن مخاطب است و نسبت به انواع دیگر محتوا تأثیر بیشتری بر مخاطبان دارد.

شاید از خود بپرسید از بین این محتواها کدام مورد را باید تولید کنیم؟

جواب درست این است که باید تمام این گونه های محتوایی را تولید و منتشر کنیم. همانطور که هر یک از ما غذایی را بیشتر دوست داریم، برخی از مخاطبان ما هم گونه ای از محتوا را بیشتر از سایر محتوا ها دوست دارندو ترجیح می دهند محتوایی را که می خواهند دنبال کنند نوعی خاص از این گونه ها باشد و از طرفی ما برای ایجاد تنوع و جذابیت بیشتر به تمام این گونه های محتوایی نیاز داریم.

اما جدید ترین مطالعات و توجه به سبک زندگی افراد نشان میدهد افراد به محتواهای ویدئویی و صوتی تمایل بیشتری نشان میدهند و شاید کمتر کسی باشد که در روز حداقل 15 دقیقه ویدئو و یا صوت را تماشا و نکرده و یا نشنیده باشد.

آنچه خواندید خلاصه ای از کتاب های قدرت محتوا از جو پولیتزی و حجره آنلاین از محمد مهدی صالحیان بود و در مقاله بعدی به تجهیزات مورد نیاز برای تولید محتوا و محتواهای اساسی که هر کسب و کاری باید تولید کند خواهیم پرداخت و راهکارهای عملی را باهم بررسی خواهیم کرد که چطور کسب و کار خود را با تولید محتوا پویا تر کنیم و خونی تازه در رگ های آن به جریان درآوریم.

سخن پایانی

تبلیغات سنتی امروزه بسیار گران شده و به دلیل تغییر ذائقه و علایق مخاطبان استفاده از شیوه‌های تبلیغاتی و بازاریابی گذشته به‌خصوص برای کسب‌وکارهای کوچک و رو به توسعه که کمتر از 500 کارمند دارند، توجیه منطقی ندارند. در این میان با استفاده  از شیوه‌های تولید محتوای مؤثر می‌توان توجه مخاطبان زیادی را به دست آورد و با تغییر و یا تقویت رفتار مصرف‌کننده به‌وسیله تولید و گردآوری مستمر فروش محصولات و یا خدمات خود را افزایش دهیم. این کار نسبت به اکثر شیوه‌های تبلیغات سنتی بازگشت سرمایه و جذب بالاتری را برای ما به ارمغان خواهد آورد.